ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ -15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ

ΑΘΗΝΑ 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Λογαριασμού Ενίσχυσης Δικηγόρων Επαρχιών (Λ.Ε.Δ.Ε.),  εκπροσωπώντας το μοναδικό συλλογικό φορέα του συνόλου των Δικηγορικών Συλλόγων της περιφέρειας της Ελλάδας, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τον σχεδιασμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης περί αναδιάρθρωσης του δικαστικού χάρτη της χώρας, ο οποίος συντελείται χωρίς την οποιαδήποτε συμμετοχή των Δικηγορικών Συλλόγων και με κριτήρια αποκλειστικά οικονομικά καθ’ ομολογία του ιδίου του Υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Τσιάρα, ο οποίος στη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας της 2ας Απριλίου 2022, δήλωσε ευθαρσώς ότι στο εν λόγω εγχείρημα, έχει, ως μοναδικό σύμβουλό του, την Παγκόσμια Τράπεζα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Λ.Ε.Δ.Ε. διαβεβαιώνει τα μέλη του, τους συναδέλφους δικηγόρους της ελληνικής περιφέρειας, ότι θα παρακολουθεί το ζήτημα, στενά και αδιάλειπτα καθώς και ότι είναι έτοιμο να προβεί, ανά πάσα στιγμή, σε ενέργειες, δράσεις και αντιδράσεις σχετικώς, ενημερώνοντας ταυτοχρόνως για τις εν λόγω πρωτοβουλίες που θα αναλάβει, σε περίπτωση που ο ανωτέρω σχεδιασμός προχωρήσει περαιτέρω, ερήμην του δικηγορικού σώματος.

Εν κατακλείδι, είναι κοινώς αντιληπτό και για την ακρίβεια, αυταπόδεικτο ότι ο θεσμός της Δικαιοσύνης δε νοείται και δε δύναται να αντιμετωπίζεται και πολλώ μάλλον, να ρυθμίζεται με οικονομικούς όρους και κριτήρια, δεδομένου ότι το αντίθετο θα οδηγήσει εξ ορισμού στην υποβάθμιση, τον ευτελισμό και εν τέλει, την απαξίωσή του.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΛΕΔΕ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΟΥΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΣΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
(ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΔΡΑΜΑΣ)  (ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ. ΤΡΙΠΟΛΗΣ)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

σας καλωσορίζουμε στην ιστοσελίδα του Λ.Ε.Δ.Ε. που αποτελεί μη κερδοσκοπικό σωματείο – ιδιάζουσα μορφή αυτασφαλιστικού φορέα - και είναι δομημένος με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών του.

Ο Λ.Ε.Δ.Ε. είναι ένας πρωτοποριακός θεσμός για την χώρα μας, ο οποίος δοκιμάστηκε όταν η Ελλάδα εισήλθε στην περίοδο της έντονης οικονομικής κρίσης. Παρά τα αρνητικά γεγονότα, όμως, κατάφερε να ανταπεξέλθει στις δύσκολες συγκυρίες και σήμερα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται άμεσα, απρόσκοπτα και με υποδειγματική ταχύτητα στην καταβολή των παροχών του, σε αντίθεση με την εικόνα που εμφανίζουν πολλοί δημόσιοι ασφαλιστικοί φορείς. Είναι δε ο μοναδικός φορέας πανελληνίως, ο οποίος προέβη σε παροχή κινήτρων για την είσοδο νέων μελών αλλά και για την επανεγγραφή μελών που αποχώρησαν, ενώ προσθέτει συνεχώς νέες και εξαιρετικά χρήσιμες παροχές στα μέλη του.

Θα ήθελα όμως να σας επισημάνω ότι οι δυνατότητες αντιμετώπισης κρίσιμων ζητημάτων που απειλούν την ίδια την ύπαρξη του κλάδου μας εξαρτώνται, εν πολλοίς, από την οργανωμένη και συστηματική υπεράσπιση όσων διαφυλάσσουν την αξιοπρέπειά μας και συλλογικά μπορούν να μας εξασφαλίσουν την αλληλεγγύη που είναι απαραίτητη.

Η ενεργός συμμετοχή σας είναι απαραίτητη για την ύπαρξη και εύρυθμη λειτουργία του Λ.Ε.Δ.Ε. και αποτελεί στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί γιατί αφορά όλους μας.

ΑΘΗΝΑ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022
Ο Πρόεδρος