Ανακοίνωση αποφάσεων Γ.Σ. (Νο 69/12-07-2026)
ΑΘΗΝΑ, 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2026
Αριθ. Πρωτ.: Β/937
ΘΕΜΑ: Ανακοίνωση αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης του Λ.Ε.Δ.Ε.
Σας ενημερώνουμε ότι η Γενική Συνέλευση του Λ.Ε.Δ.Ε., η οποία συνεδρίασε στις 12 Ιουλίου 2026, έλαβε ομόφωνα τις ακόλουθες αποφάσεις:
- Ενέκρινε:
α) Τα πεπραγμένα της Διοίκησης για το οικονομικό έτος 2025 και την απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη διαχείρισης.
β) Τον Ισολογισμό και τα Αποτελέσματα Χρήσεως του οικονομικού έτους 2025.
γ) Την τροποποίηση του Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2025.
δ) Τον Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2026.
ε) Τη δωρεάν παροχή ασφάλισης αστικής ευθύνης στα μέλη του Λ.Ε.Δ.Ε. μέσω της Generali Hellas για το χρονικό διάστημα από 6/3/2027 έως 6/3/2028.
στ) Τη δωρεάν παροχή πρόσβασης στην πλατφόρμα νομικών υπηρεσιών «ΛΥΣΙΑΣ AI» στα μέλη του Λ.Ε.Δ.Ε., αρχικά για 3.000 μέλη και, εφόσον υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον, για το σύνολο των μελών, για το χρονικό διάστημα από 15/9/2026 έως 14/9/2027. Η παροχή περιλαμβάνει έως 250 ερωτήματα και 50 έγγραφα/δικόγραφα ανά μέλος ετησίως.
- Καθόρισε:
α) Την ετήσια συνδρομή προς τον Λ.Ε.Δ.Ε. για τα έτη 2026 έως και 2029 στο ποσό των 516,00 ευρώ, το οποίο παραμένει αμετάβλητο σε σχέση με το έτος 2025.
β) Μηδενική συνδρομή εγγραφής για όλα τα μέλη του Λ.Ε.Δ.Ε., τόσο για νέες εγγραφές όσο και για επανεγγραφές.
γ) Ειδικά προνόμια για τα μέλη που εγγράφονται για πρώτη φορά στον Λ.Ε.Δ.Ε., με καταβολή μειωμένης ετήσιας συνδρομής κατά ποσοστό 50% για τα δύο πρώτα έτη συμμετοχής τους.
δ) Το ποσό της Ημερήσιας Χρηματικής Ενίσχυσης (Η.Χ.Ε.) λόγω ασθενείας στα 45,00 ευρώ για τα έτη 2026 έως και 2029. Κατ’ επέκταση, τα επιδόματα τοκετού και εξωσωματικής γονιμοποίησης διαμορφώνονται σε 900,00 ευρώ έκαστο, καθώς αντιστοιχούν σε αποζημίωση είκοσι (20) ημερών.
ε) Την εφάπαξ χρηματική ενίσχυση λόγω συνταξιοδότησης, ΜΟΑ και θανάτου στο ποσό των 12.500,00 ευρώ για συμμετοχή τριάντα πέντε (35) ετών στον Λ.Ε.Δ.Ε., με προσαύξηση 1,50% για κάθε επιπλέον έτος συμμετοχής πέραν της 35ετίας. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει από την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής τροποποίησης του Καταστατικού.
- Επικαιροποίησε προηγούμενες αποφάσεις ως εξής:
α) Οι οφειλόμενες συνδρομές προς τον Λ.Ε.Δ.Ε. μπορούν να εξοφλούνται είτε εφάπαξ, χωρίς επιβολή τόκων υπερημερίας, είτε με διακανονισμό έως τριάντα έξι (36) μηνιαίων δόσεων, με ελάχιστη μηνιαία καταβολή 60,00 ευρώ και εφαρμογή προνομιακού ετήσιου επιτοκίου 2,50%.
β) Για τα διαγραφέντα μέλη με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150,00 ευρώ θα ασκείται αγωγή διεκδίκησης της οφειλής, εφόσον αυτή δεν έχει εξοφληθεί μέχρι το τέλος του επόμενου της διαγραφής έτους.
Στις περιπτώσεις αυτές:
- η εφάπαξ εξόφληση πραγματοποιείται χωρίς τόκο,
- σε περίπτωση διακανονισμού δεν επιβάλλεται τόκος, αλλά μόνο ποσό 50,00 ευρώ για τα έξοδα επίδοσης της αγωγής.
γ) Σε κάθε περίπτωση απώλειας του ευεργετήματος του διακανονισμού, λόγω μη τήρησης των όρων του, νέα αίτηση διακανονισμού θα εγκρίνεται μόνο μετά από προκαταβολή ίση με το 20% της συνολικής οφειλής.
δ) Για τα ενεργά μέλη με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 2.000,00 ευρώ (περίπου πέντε ετών συνδρομών), εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 10 του Καταστατικού περί πειθαρχικών ποινών, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, ήτοι:
- έγγραφη ενημέρωση για την οφειλή και χορήγηση προθεσμίας εξόφλησης,
- κλήση σε απολογία,
- έκδοση απόφασης επιβολής πειθαρχικής ποινής,
- κοινοποίηση της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου και,
- σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, άσκηση αγωγής για την αναζήτηση των οφειλών.
Σε περίπτωση εξόφλησης των οφειλών μετά την επιβολή πειθαρχικής ποινής:
- με εφάπαξ καταβολή, δεν επιβάλλεται τόκος και καταβάλλεται ποσό 50,00 ευρώ για τα έξοδα επίδοσης της απόφασης αποβολής,
- με διακανονισμό, εφαρμόζεται επιτόκιο 2,50% και καταβάλλεται ποσό 50,00 ευρώ για τα έξοδα επίδοσης της απόφασης αποβολής,
- σε περίπτωση άσκησης αγωγής, καταβάλλεται επιπλέον ποσό 50,00 ευρώ για τα έξοδα επίδοσης της αγωγής.
Σε περίπτωση που έχει προηγηθεί αποβολή μέλους κατόπιν επιβολής πειθαρχικής ποινής, προϋπόθεση για την επανεγγραφή του αποτελεί η προηγούμενη καταβολή του 50% των οφειλόμενων συνδρομών και η υποβολή αίτησης επανεγγραφής.
- Ενέκρινε στο σύνολό τους τις προτεινόμενες από το Διοικητικό Συμβούλιο τροποποιήσεις ορισμένων άρθρων του Καταστατικού του Λ.Ε.Δ.Ε.
Με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων νομικών ενεργειών και τη δημοσίευση του τροποποιημένου Καταστατικού, θα σας αποσταλεί το οριστικό κείμενό του, καθώς και σχετική ενημέρωση για την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων διατάξεων.
